AR applicatie van het Romeins badhuis

Voor de VLM maakten we een AR applicatie van het Romeins badhuis met hypocaustum-systeem te Kumtich.

Al in 1981 vonden archeologen op landbouwgronden in Kumtich sporen van een Romeins badhuis. Om de site fysiek te beschermen en het bewustzijn hiervoor bij passanten te vergroten, plaatste de Vlaamse Landmaatschappij in samenwerking met de partners van de ruilverkaveling een landmark.

Op deze locatie in Kumtich stond ooit een Gallo-Romeins villa-domein, een zogenaamde villa-rustica. Het was een groot landbouwbedrijf dat op de vruchtbare bodem voornamelijk graan produceerde. Bij zo’n Romeinse villa hoorde vaak een badinrichting. In 1981 groeven archeologen hier een badhuis gedeeltelijk op. De residentie en de rest van het villa-domein bleven in de bodem bewaard.

Mindscape3D ontwikkelde voor de site een unieke 3D app waarmee een virtueel bezoek aan het badgebouw mogelijk is. Via deze app kan je de opbouw van het badgebouw zien, hoe het vloer- en muurverwarmingssysteem werkte en wat haar functie was. ​